Witajcie :)
Jesienne weekendy, zwłaszcza te w deszczowe dni powinno się rozpocząć pysznym śniadaniem. Dlatego też przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy pyszne cynamonowe pankejki z gruszkami i syropem klonowym. Pankejki są świetnym pomysłem na śniadanie zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Jeśli nie lubicie gruszek zamieńcie je innymi owocami, dodajcie sos czekoladowy lub kolorowe posypki - zróbcie wszystko by rozpocząć dzień z uśmiechem na twarzy :)
Składniki (na 10-14 sztuk):
szklanka mąki
2-3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki wody
2 łyżki masła
gruszka
masło klarowane
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij lekko jajka, dodaj jogurt, wodę i przestudzone masło. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
2. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Odstaw powstałą masę na 5 minut - będzie dość gęsta.
3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i usmaż pankejki - gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Gotowe pankejki podawaj z syropem klonowym i drobno pokrojonymi gruszkami.
cynamon, gruszki, jesienne pyszności ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne:)
OdpowiedzUsuńNiezłe 😀
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. http://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie na wypasie! Z cynamonem zjemy wszystko xD
OdpowiedzUsuńMniam:) Aż u mnie pachnie!!!!
OdpowiedzUsuńpychotka muszą być:)
pozdrawiam Was cieplutko
wspaniałe rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńPyszotki na jesienne chłody!
OdpowiedzUsuńCudowne placki dziewczyny, mniam :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ! Tak lepko, słodko - w sam raz na leniwy poranek :)
OdpowiedzUsuń