sobota, 29 października 2016

Cynamonowe pankejki z gruszkami


Witajcie :)
Jesienne weekendy, zwłaszcza te w deszczowe dni powinno się rozpocząć pysznym śniadaniem. Dlatego też przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy pyszne cynamonowe pankejki z gruszkami i syropem klonowym. Pankejki są świetnym pomysłem na śniadanie zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Jeśli nie lubicie gruszek zamieńcie je innymi owocami, dodajcie sos czekoladowy lub kolorowe posypki - zróbcie wszystko by rozpocząć dzień z uśmiechem na twarzy :)


Składniki (na 10-14 sztuk):
szklanka mąki
2-3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki wody
2 łyżki masła
gruszka
masło klarowane

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij lekko jajka, dodaj jogurt, wodę i przestudzone masło. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.

2. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Odstaw powstałą masę na 5 minut - będzie dość gęsta.


3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i usmaż pankejki - gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Gotowe pankejki podawaj z syropem klonowym i drobno pokrojonymi gruszkami.


11 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter